US tafeltennis Uncategorized Training op donderdag door Peter

Training op donderdag door PeterBeste pingponger,

Vanaf 4 januari zal ik elke donderdag training gaan geven. Vanaf 19.30 zetten we de tafels op. Om 19.45 uur beginnen we, en zal ik je aan iemand van gelijk niveau koppelen. Hoewel studenten en beginners voorrang krijgen, is de training voor iedereen bedoeld.

Ik zal veel aandacht besteden aan techniek (voetenwerk!), inzicht en oefeningen waarbij je níet weet waar de bal gaat komen. Net echt.

Nadenken, kijken en bewust variëren: het zal je verbazen hoeveel wedstrijden je meer kunt winnen door wat slimmer te spelen.

Variëren kost echter alleen maar punten wanneer je er niet ook op getraind hebt. Mocht het echt niet je ding zijn, dan nog steeds heb je baat bij oefening, omdat je er beter mee om zult gaan mocht je tegenstander wel variëren.

Het levert bijvoorbeeld al veel punten op wanneer je afwisselend met veel en met weinig backspin kunt schuiven. Je krijgt meer backspin door de bal dunner met een meer neerwaartse beweging te raken (anders gaat de bal omhoog). Weinig backspin krijg je door de bal dikker te raken met een meer horizontale beweging. Op deze manier kun je ook de snelheid variëren.

Speel je bijvoorbeeld tegen een passieve speler (rechtshandig, geen noppen), dan is het vaak een goed idee de bal na een paar keer backhand (bh) onverwacht rechtdoor te schuiven met weinig backspin (en sneller), met de gedachte de volgende bal met de fh te spinnen (of te smashen!).

Is de tegenstander minder passief, dan schuif je de bal rechtdoor met veel backspin. Veel tegenstanders stappen nu met hun rechterbeen naar voren naar de bal, waardoor ze niet lekker meer kunnen openen. Of ze slaan de bal in het net. :-0

En schuiven ze terug, dan gaat de bal niet meer naar buiten naar je bh, hooguit rechtdoor, waardoor een fh makkelijker wordt. (Een andere keer trainen we de bh-opening 🙂

Alle varianten zijn goed te trainen, voor *beide* spelers erg nuttig.

Gaat alles goed, dan schuift speler A *onregelmatig* met veel en met weinig backspin onverwacht rechtdoor: speler B moet nu goed kijken, en goed op zijn voetenwerk letten.

Van die dingen dus 😉 Ik bouw de training op zoals je leest, dus kom op tijd. Er zullen ook altijd basisoefeningen voor vastheid en conditie komen.

Ik heb er erg veel zin in: hopelijk zie ik je verschijnen, en zeker ook na afloop in de oerknal 🙂

~Peter